torstai 4. kesäkuuta 2009

Käy sinäkin mittaamassa maailmasi!

Kävin tekemässä Tarvemittari-testin. Mitä ihminen tarvitsee? on ulkoministeriön kehitysviestinnän viestintäkampanja, jonka tavoitteena on herättää ihmiset miettimään omaa kulutustaan.

Testitulos: Olet "järkeilijä"
Motto: "Tämä voitti Tekniikan Maailman testin."
Olet utelias ja kiinnostunut kaikesta, mitä maailmassa tapahtuu. Omat tarpeesi suhteutat aina siihen, millaisia vaikutuksia niistä on muille ihmisille ja luonnolle. Pulmasi viimeksimainittujen kannalta vain on se, että fiksuna tyyppinä keksit helposti järkisyyt mitä kummallisimmillekin mieliteoille.
Laadukas merkkituote ei mielestäsi ole pröystäilyä, vaan investointi tulevaisuuteen - vaikka se olisikin nimenomaan pröystäilyä. Lomamatkasi suuntaat Andorran tapaisiin maihin, josta voit tuoda verovapaata elektroniikkaa. Muutoin hinnalla ei ole juurikaan väliä, kunhan tuote vain on testivoittaja tai ainakin toimituksen valinta.
Toivelahja: Katkaisimella varustettu jatkojohto
Kulutuksesi määrä: kohtuullinen
Olet kuluttajana järkeilijä ja kulutat kohtuullisesti. Mutta pelkästään tilaamasi erikoislehdet täyttävät taloyhtiössäsi yhden kokonaisen lehtilaatikon. Kierrätys on mielestäsi loistokeksintö, sillä viimeistään se antaa sinulle moraalisen luvan hankkia A-energialuokan pesukoneen - voihan sen pari vuotta vanhan B-luokkalaisen sitten laittaa kierrätykseen. Välillä sinun kannattaisi pitää itsesi tietoisesti pimennossa viimeisimmistä villityksistä.
Testin tulos osui monelta kohdin oikeaan. Ja toimi ainakin minun kohdallani. Jäin todellakin miettimään mitä minä oikeasti tarvitsen. Valitan aina ettei rahat riitä kaikkeen mitä haluaisin. Mutta en koskaan iloitse siitä, että se riittää kaikkeen mitä tarvitsen. Meidän ei tarvitse nähdä nälkää, saamme maksettua laskumme ja ostettua vaatteita silloin jos niitä tarvitsemme. Ostamme paljon myös sellaista mitä emme oikeasti tarvitse. Miten sitä oppisi olemaan tyytyväinen siihen mitä on, eikä koko ajan miettisi niitä asioita mitä ei ole? Helpommin sanottu kuin tehty.
Ihmiset tahtovat kaikenlaista,
Vieraita tavaroita vieraista maista.
Pian ovat kaapit täynnä kamaa,
Elämä on kuitenkin yhtä ja samaa.
Iloon ei tarpeen tavaraa hankkia.
Onneen ei tarvita edes pankkia.
-Elina Karjalainen; Uppo-Nalle-

1 kommentti:

Vallaton mummeli kirjoitti...

Voi kuinka ihana tuo Uppo-Nallen mietelause. Ja niin tosi.