maanantai 9. marraskuuta 2009

H1N1

Meirän maailma on halajennu kahtia. Toisella pualen on ne, joiren miälestä possuflunssa pitää sairastaa ja toisten miälestä se ehkäästähän mikä on maharollista ehkäästä. Ja siinä välis heiluu ne, joilla ei oo koskaan muutoonkaan mitään miälipirettä mistään. Minolin itte ensin jyrkästi rokotusta vastahan. Puhuttihin miähen kans pualitosissaan lääkefirmojen salaliitosta.

Minoon ollu aina huano viämähän meirän likkoja lääkärihin. Eikä meillä toisaalta oo palijon sellaasia tauteja sairastettukaa, jokkolis lääkärinhoitua tarvinnu. Rokottanu oon ne kuitenkin ihan normaalisti, koskaan en oo oikiastaan eres epäälly kannattaako vai ei. On otettu piikkiä tuberkuloosia, hinkuyskää, kurkkumätää, jäykkäkouristusta, aivokalvontulehrusta, polio, tuhkarokkua, sikotautia ja vihurirokkua vastahan. Luatettu asiantuntijooren arvioontihin ja rokotusten tarpeellisuutehen. Kaikkihan nuakin on tartuntatauteja niinku nämä tällaaset influenssakkin.

Johonakin terveyrenhualtoalan ammattileheres oli torettu, notta sikainfluenssa leviää nopeeten merian välityksellä. Siinoon aivan samaa miältä. Tämä tauti on saanu ihan liikaa palstatilaa ja varmasti moni kausi-influenssakin on muuttunu samalla possutauriksi. Meria toimii myös välineenä tuassa juupas-eipäs taistelus. Annetahan vuoroon tilaa rokkotehen vastustajille ja vuoroon niiren pualestapuhujille. Kuka täs enää tiätää mitä uskua!

Minoon sitä miältä, niin ku monet rokottehen vastustajat, notta ihmisten pitääs parantaa omaa vastuskykyään. Tuan vastustuskyvyn parantamisen pitääs kuitenkin aloottaa hyvis ajoos ennen tällaasia pandemioita. Syärä terveellisesti, hualehtia hygieenista, saara riittävästi vitamiineja ravinnostansa, jossei muuten niin lisätä ainaki see ja ree vitamiinien osuutta, liikkua ja nukkua tarpeeksi ja pitää muutoonkin ittestään hualta. Sairastaa sellaaset taurit, jokka voi turvallisesti sairastaa. Sillähän se immuniteetti kasvaa. Minoon itte eläny pian kolomekymmentä vuotta ja oon ehtiny sairastella siinä monenlaasia tauteja. Uskoosin, notta itte seleviän possutauristakin sairastamalla. Meirän likat on kuitenkin ollu niin harvoon kipeenä, notta niillei sitä vastuskykyä oo samalla lailla. Siks oonkin päättäny kerrankin teherä niin ku viranomaaset käsköö ja antaa rokotuttaa kersat.

Miähelle tuli aamulla miälehen notta ny ollahan raakasti myähäs, niinku nurmoolaaset talavisoras. Ja niihän me ollahankin. Possutauti pyyhkääsöö meirän yli täyttä häkää ja rokotukset on vasta alootettu. Meilläkin on oltu jo kuumehes kertaalleen, mutten tiärä oliko se sitä ittiänsä vai jotaan muuta. Jos soli sitä, rokotus olis periaattees turhaa. Mitään varmuutta ei kuitenkaa oo ja seuraava aalto saattaa olla pahee ku tämä ensimmäänen. Raakasti myähäs vai turhan ajoos. Mistä senkin sitten tiätää. Jos sikainfluenssa on niin ku muukkin muati-ilmiöt, se tuloo aina takaasin. Ja kyllähän te kahareksanluvulla elänehet tiärättä kuinka kipiää teköö kattua olokatoppausten takaasin marssia. Noli kamalat jo silloon, ny ne o melekeen kualemaksi. Ja siihen ei oo eres rokotusta tarjolla.

Pakinaperjantain sanana on muoti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hiano homma! Helppoa tehdä ratkaisu: Ennen sairastamista rokotteiden puoltaminen, sairastamisen jälkeen, mitä turhia ;) -80-luvun olkatoppaukset :D -H-

isopeikko kirjoitti...

Kaikkihan se on viivytystaistelua ja sellasena ihan hyvästä. Kukin teköö tavallaan :)