maanantai 26. lokakuuta 2009

Kymmenen käskyä ja muutama tuhat lakipykälää

Minoon täs taas vähä miättiny tätä maailman menua. On tua pakinaperjantai vaan aikamoonen haastekones, ku se saa pohtimahan sellaasiaki asioota, joitei muutoon tulis palijon miätittyäkään. Siällä on ny nimittään haasteena sellaanen sana ku käsky. Mulle tuli heti miälehen yks juttu liittyen niihin opeteltuuhin kymmenehen käskyhyn. Aloonkin kirijoottamahan jo sitä, mutta sitten tuli toinen juttu miälehen.

Korjakkaa jos moon vääräs, mutta moon saanu vähä sellaasen kuvan, notta ennen lapset kasvatettihin pelekäämähän jumalaa. Notta jumala oli se jonka rankaasuhun verottihin sitte, jos ei äirin sanaa uskottu. Piti olla niin ja näin, koska isoos kirijas on niin sanottu. Kymmenen käskyä piti osata ja niiren mukaan elää. Ja monen muunkin raamatun opetuksen.

Nykyään se ei oo kuitenkaa ihan yhtä yleestä. Tiärän, notta niitä perheetä löytyy jossa vanhat keinot on viälä käytös. Mutta viälä enemmän löytyy niitä, jossa poliiseista on tehty uusia jumalia. Ja koska täs uures valavonnas nuata osattavia kohtia olis jo palijon enemmän ku kymmenen, on paree sysätä kaikki vastuu poliisien harteelle.

"Sun ei saa varastaa kaupasta. Muutoon poliisi tuloo ja viä putkahan"
"Turvavyä pitää pistää kiinni tai poliisi antaa sakkua"
"Et sä saa lyärä ketään. Poliisi viä sut vankilahan"
"Pistät sitten ne pullot piilohon jos näjet polisiin, notteivät ota sua huastahan"

Tuata listaa vois jatkaa vaikka kuinka pitkästi. Eikä se koske pelekästään kersoja. Kyllä aika usiat aikuusetkin perusteloo tekemisiään ja tekemättä jättämisiään poliisin käskyvallalla.

"Kyllä mä muutoon voisin ajaa kossupullon jäläkehen, mutta jos vaikka poliisi pirättää välillä.."
"Perhanan valavontakamerat. Iha suara tiä, vois aivan hyvin ajaa sataa nelijääkymppiä, mutta ei piittais maksaa sakkoja"
"Näkyykö poliisia, vai mennähänkö vaan tuan valametin ohi keltaasilla viivoolla?"

Mun miälestä mennähän mäkehen ja pitkälle. Eikö meirän aikuusten pitääsi opettaa lapsille, notta joitaki asioota ei teherä yksinkertaasesti sen takia ku ne on väärin, eikä siksi että poliisit ei tykkää? Ja eikö meirän pitääs ittekin ymmärtää, nottei ne poliisit ilikeyttään meirän turvallisuutta valavo vaa ihan meirän omaksi parahaksi?

Minoon kyllä yrittäny opettaa likoolle, notta poliisit on iha hyviä tyyppejä, mutta johonakin kohtaa on päässy sammakko munkin suustani. Nuaree likka oli kyläälemäs kaverillansa. Likat jäi hetkeksi aikaa kaharestaan sisälle. Kaverin äiteen tultua takaasin oli meirän neiti tokaassu notta "Onneksi pihas oli auto... Äiti on sanonu että poliisit viä orpokotihin sellaaset lapset jokka on yksin kotona."

2 kommenttia:

Iso O kirjoitti...

Mä muistan kans, että pelijätettihin jos puhuu rumia, nii taivhan isä purottaa kuuman kiven päähän.

Tirlitta kirjoitti...

Pudottaiskin! Saatais elellä täällä Suomessakin jatkuvissa hellelukemissa, jos jokaisesta rumasta sanasta putoais kuuma kivi :)